گزارش برگزاری کارگاه کاربرد هوش مصنوعی در آموزش ویژه از تئوری تا عمل
کارگاه آموزشی کاربرد هوش مصنوعی در آموزش ویژه از تئوری تا عمل روز پنجشنبه 3 اسفند 1402 بهصورت مجازی برگزار شد.
در کارگاه کاربرد هوش مصنوعی در آموزش افراد با نیازهای ویژه ابتدا موضوع دسترسیپذیری دیجیتال (Digital accessibility) به همراه استاندارد جهانی Web Content Accessibility Guidelines یا اختصارا WCAG بیان شد؛ که طی آن مولفههایی که برای دسترسی داشتن بدون مشکل افراد با نیازهای ویژه به اسناد، وبسایتها و اپلیکیشنها در فضای دیجیتال باید رعایت شود عنوان گردید. علاوه بر آن افزونه مرورگر AXE dev tools معرفی شد که از طریق آن میتوان مشکلاتی که برای افراد با نیازهای ویژه در بازدید از وبسایتها از منظر دسترسی و تعامل وجود دارد را شناسایی و برطرف کرد.
در ادامه نیازهای این افراد در قالب 5 دسته اعم از نیازهای بصری، شنوایی، حرکتی، کلامی و شناختی تقسیمبندی گردید؛ که برای هر نوع نیاز، ابزارها و تکنولوژیهای مختلفی که از طریق فناوری هوش مصنوعی بهبود یافتهاند، معرفی گردید.
در این راستا در حیطه نیازهای بصری ابزارهای Digital Screen reader (خواننده متن از صفحه نمایش) ، Braille display Refreshable (صفحه بریل با قابلیت نمایش متنهای خروجی صفحه مانیتور از طریق اعمال تغییرات بر روی پینهای قابل حرکت) معرفی گردید.
در حیطه نیازهای شنوایی ابزارهای AI-powered sunglass ( عینک با قابلیت تولید زیرنویس از طریق فناوری هوش مصنوعی)، Widex (ابزار کمک ارتباطی برای تنظیم صداهای پسزمینه و پالایش صدا به منظور کمک در ایجاد تمرکز شنیداری در افراد کم شنوا) معرفی شد.
در حیطه نیازهای حرکتی نحوه کار با دو ابزار Microsoft Access و Microsoft voice recognition توضیح داده شد که ضمن بررسی مشکلات و دشواریهای استفاده از آن، ابزار Eye tracker (ابزار حرکت نشانهگر بر روی صفحهنمایش از طریق شناسایی حرکت چشمان کاربر) معرفی گردید.
در حیطه نیازهای کلامی و شناختی ، انواع ابزارهای Augmentative and alternative communication device (ابزارهای غنیساز و کمک ارتباطی) اعم از Proloque2Go، Grid 10s، Lamp words for life با توجه به مزیتهای هر کدام معرفی گردید.
لازم به ذکر است این ابزارها برای افرادی که به لحاظ ارتباط کلامی دچار مشکل میباشند و نیاز دارند از طریق نماد یا سمبلها یا سیستم PECS ارتباط برقرار کنند طراحی شدهاند تا از طریق واسط کاربری که در آنها از طریق ترکیب متن با سمبلهای مختلف ایجاد شده است بتوانند با سهولت بیشتری با دیگران ارتباط برقرار کنند.
در نهایت فناوری نوین Neuralink معرفی گردید. این فناوری از طریق انتقال یک تراشه بر روی جمجمه انسان، عمل خوانش سیگنالهای رد و بدل شده توسط نورونها را انجام میدهد و در بعضی موارد عمل تحریک این نورونها را به منظور انجام اعمال محدودی نظیر حرکت نشانهگر بر روی صفحهنمایش را نیز میتواند انجام دهد و امید است که در آینده کارایی وسیعتری پیدا کند.